پرداخت یار چیست؟ – مهاجرت پیپینگ به مدل پرداخت یاری جدید بانک مرکزی
نزدیک به 5 سال از شروع کار پیپینگ میگذرد و در این مدت مشکلات کاری زیادی برای کسبوکارهای فین تک بوده است که مهمترین آن را میتوان فیلتر شدن متوالی فینتکیها دانست. اما رویکرد خوبی که بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در طی این سالها داشت، به رسمیت شناختن فعالیت پرداخت یار های رسمی و همچنین تصویب الزامات دریافت مجوز پرداخت یاری برای این کسبوکارها دانست. در مهر 99، قوانین و معماری جدید برای فعالیت پرداخت یاران از سوی نهادهای ناظر اعلام شده است که در ادامه به توضیح جزئیات آن میپردازیم؛ لازم به ذکر است این قوانین، تغییراتی در سرویسهای پیپینگ ایجاد نمیکند و با هدف افزایش امنیت در شبکه پرداخت آنلاین انجام گرفته است.
پرداخت یار کیست؟
پرداخت یار به معنای «شخصیت حقوقی ثبت شده است که در چارچوب سند تدوینی و براساس قرارداد منعقده با شرکتهای ارائه دهندۀ خدمات پرداخت و تفاهمنامۀ منعقده با شرکت شاپرک فعالیت میکند. پرداخت یار پرداختهای بدون حضور کارت از جمله پرداختهای درون برنامهای مبتنی بر زیرساختهای همراه را دریافت کرده و به شبکه شاپرک ارسال میکند.»
در واقع موضوع فعالیت پرداخت یاری، ارائه خدمات پرداخت (نظیر فاکتور آنلاین و درگاه پرداخت شخصی) و نظارت بر عملکرد پذیرندگان پشتیبانی شده پس از اتصال آنها به شبکه الکترونیکی پرداخت است.
طبق ماده پنج آخرین ویرایش «الزامات و ضوابط اجرایی فعالیت پرداخت یاران و پذیرندگان پشتیبانی شده در نظام پرداخت کشور»، پرداخت یار مشروط به احراز شرایطی تحت عنوان «شرایط عمومی متقاضی پرداخت یاری» میباشد و استمرار خدمات مستلزم حفظ شرایط عمومی و اعلام فوری هر قسم تغییر وضعیت موثر، به ارائه دهنده ی خدمات پرداخت است.
موارد مندرج در این ماده شامل موارد ذیل است :
- متقاصی این تفاهم نامه باید در قالب شرکت تجاری ثبت شده وفق قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران و با موضوع مرتبط و شامل بر خدمات پرداخت باشد.
- اعضای هیات مدیره و مدیرعامل شرکت متقاضی پرداختیاری باید فاقد سوء پیشینه موثر کیفری باشند.
- هیچ یک از اعضای هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت متقاضی پرداختیاری نباید بدهی معوق به نظام بانکی جمهوری اسلامی ایران داشته یا دارای سابقه موثر چک برگشتی باشند.
مهاجرت پیپینگ به مدل پرداخت یاری جدید؛ افزایش امنیت در جابهجایی پول
در مهرماه 99 و طبق اعلام نهادهای ناظر، شرکتهای پرداخت یار ملزم شدند به معماری جدید پرداخت یاری شاپرک، مهاجرت کنند؛ این اقدام در راستای افزایش امنیت و جلوگیری از مواردی همچون پولشویی و کلاهبرداری انجام گرفته است. شرکت پرداخت یار پیپینگ، همواره امنیت کاربران خود را در بالاترین اولویت قرار داده است؛ لذا تلاش کردهایم بدون هیچ گونه اخلال در سرویسها و با کمترین تغییرات، تمامی کاربران پیپینگ را به معماری جدید و ایمن پرداختیاری منتقل کنیم. در مدل جدید پرداختیاری، تغییراتی در فرایندهای مختلف ایجاد شده است که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم.
در مدل جدید پرداخت یاری، کاربرها چه نکاتی را باید رعایت کنند؟
در معماری جدید پرداخت یاران شاپرک، فرایند احراز هویت، علاوه بر این که از سمت شرکت پرداخت یار انجام میگیرد، توسط شاپرک نیز انجام میشود و اطلاعات کاربر در سیستم جامع پذیرندگان شاپرک، ثبت میشود. لذا لازم است تا همهی کاربران، کلیه اطلاعات فردی، محلی، کسبوکار، تماس و بانکی خود را در پنل کاربری وارد نمایند. لازم به ذکر است، افراد زیر 18 سال، امکان استفاده از خدمات را ندارند. در مدل جدید پرداخت یاری، بر خلاف مدل قبلی که همه کاربران از ترمینال اشتراکی پیپینگ استفاده میکردند، به هر کاربر یک ترمینال اختصاصی تعلق میگیرد. پس از تکمیل مرحله ثبتنام، در صورت تایید بودن اطلاعات، حداکثر تا 48 ساعت درگاه اختصاصی برای کاربر فعال خواهد شد.
نحوه تسویه حساب در معماری جدید پرداخت یاری
در مدل پرداخت یاری جدید، کلیه تسویه حسابها توسط شاپرک و بدون دخالت شرکتهای پرداخت یار انجام میگیرد. به طور کلی، دو مدل تسویه حساب در پیپینگ وجود دارد: تسویه حساب اتوماتیک و تسویه حساب دستی. در مدل تسویه حساب اتوماتیک، مبالغ انتقالیافته به حساب شما، به صورت خودکار و روزانه توسط شاپرک تسویه میشود. در مدل تسویه حساب دستی نیز، پس از ثبت درخواست در پنل پیپینگ، تسویه حساب توسط شاپرک انجام میگیرد.
همان طور که در قسمتهای قبلی تاکید کردیم، در سرویسهای پیپینگ، هیچ گونه خلل یا تغییری ایجاد نمیشود و درگاه پرداخت پیپینگ تلاش دارد تا به مرور با انتقال تمامی حسابهای کاربران خود به معماری جدید پرداخت یاری، امنیت تراکنشها را بیش از پیش کند.
الزامات دریافت مجوز پرداخت یاری
الف- ارائه خدمات توسط شرکتهای پرداخت یار به صورت غیرمستقیم و از طریق انعقاد قرارداد با شرکتهای ارائه دهنده خدمات پرداخت صورت میپذیرد.
ب- مسئولیت ارزیابی و احراز صلاحیت متقاضی این تفاهم نامه بر مبنای این مستند بر عهده شرکتهای ارائه دهنده خدمات پرداخت خواهد بود.
ج- از تاریخ اجرای الزامات اخیر، هرگونه به اشتراکگذاری درگاههای پرداخت الکترونیک خارج از این چارچوب به منزله تخلف بوده و مستوجب مسئولیت برای متخلف و متضامناً موجب مسئولیت ارائه دهنده خدمات پرداخت در ارائه خدمت به اشخاص فاقد مجوز است. شرکت ارائه دهنده خدمات پرداخت موظف است ضمن پایش رفتار پذیرندگان خود، در صورت مواجهه با هرنوع فعالیت خارج از چارچوب این مستند، مطابق با فرایندهای مندرج در مستند «روش اجرایی مدیریت پذیرندگان پرخطر» اقدام نماید.
بانک مرکزی در ۲۷ مرداد ۱۳۹۷، سند نهایی پرداخت یاران را منتشر کرد و به فعالیت کسبوکارهای نوپا رسمیت بخشید و در راستای انتشار این مستند با عقد تفاهمنامهای برای چندین شرکت از جمله پیپینگ، مجوز پرداخت یاری صادر کرد و فعالیت این شرکتها به صورت رسمی در صنعت پرداخت آغاز شد.
پرداختیار چه اختیاراتی دارد ؟
طبق ماده ۸ آخرین ویرایش «الزامات و ضوابط اجرایی فعالیت پرداختیاران و پذیرندگان پشتیبانی شده در نظام پرداخت کشور»، روابط پرداخت یار و پذیرندگان پشتیبانی شده تابع قرارداد فی مابین بوده و پرداختیار در ازای خدمات ارائه شده توسط خود مجاز به دریافت کارمزد از پذیرنده است. همچنین پرداختیار جهت توسعه بازار و ارتقاء کسب و کار خود، با رعایت اصول حاکم بر رقابت آزاد و عدم انحصار، مجاز به عملیات بازاریابی و تبلیغ خدمات خود خواهد بود.
پرداخت یار ها چه نکاتی را باید رعایت کنند؟
در این چارچوب بانک مرکزی یک سری الزامات در مورد پذیرندههای پرداختیار به عنوان خطوط قرمز ذکر شده است که طبق آنها پرداخت یارها:
۱- نباید از کاربران سپرده بگیرند و به آن سود بدهند.
۲- نباید وارد بازار ارز شوند.
۳- نباید کاری انجام دهند که موجب خلق پول شود.
مجوز فعالیت پرداخت یار ها چگونه داده میشود؟
روال کار بانک مرکزی در صدور مجوز پرداختیاری به متقاضیان، به این صورت است که رگولاتور صنعت پرداخت در قالب عقد تفاهمنامه و نه دریافت مجوز، فعالیت پرداخت یاری را میان شرکتهایی که صلاحیت فنی و قانونی آنها برای انجام این عملیات از سوی نهاد ناظر صنعت پرداخت احراز شده و تستهای عملیاتی این نهاد نظارتی را با موفقیت پشت سرگذراندهاند، صادر کرده است.
ارسال نظر